Recent shopping centre upgrades

Anketell Street, Greenway (Tuggeranong) (2017)

As part of a stage 1 upgrade of Anketell Street north, work was undertaken to deliver public realm improvements to the courtyard on Anketell Street opposite the Hyperdome and the laneway to the lake.

  • New courtyard design better utilising the space's potential
  • Upgrade supporting greater use of the space for both private reflection during the working day and community activities and markets
  • Declining trees and raised planters to be replaced with new pavers, more suitable trees, a sculptural feature light to enhance the junction of the courtyard and Anketell Street, and new street furniture.
  • $530,000 budget will help improve access to the lake, opening up the popular recreational area form Anketell Street to create a more vibrant space, picking up on key themes identified during last year's community consultation.
  • Construction was completed in 2017.

Charnwood Group Centre (2017)

  • Minor upgrade work to address pavement issues to improve safety and access.
  • Works focusing on trip hazards, new compliant kerb crossings, ramps and improving public amenity.
  • Budget of $300,000 was allocated for the 2016-17 financial year.
  • Construction began in late March 2017 and was for completed in June 2017.

Kambah Village (2017)

  • Replacing raised timber deck with new paving
  • Levelling to provide more functional outdoor dining areas
  • Removing some of the walls in the central courtyard to open up the area for greater use
  • Improving walking connection to and within the courtyard area with new steps and an upgrade of the ramp linking the courtyard to the shops
  • New outdoor furniture including seats, tables, bike racks and a water refill station will also be delivered
  • Landscaping improvements with new trees and garden beds to help cool and soften the courtyard as well as planting to screen the rubbish bin collection area.

These works follow on from a preliminary cleanup of the public areas at Kambah Village in March 2017 which used high pressure cleaning to give a facelift to pavement, paths, shade sails and other furniture.

Spence shops (2017)

  • Improving recreation opportunities with a new community space to be provided for people to gather and spend time
  • New shade sails above the playground
  • New seats, bin shrouds, picnic tables, bike racks, garden beds and tree plantings
  • The upgrades aim to facilitate movement to and through the shops with pavement, path and ramp works and more parking for people with disability.

Cook (2016)

Measures to improve amenity, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Open space and seating for community gathering with new plantings and drinking fountain.
  • Access from the bus stop and surrounding streets with new pathways and ramps.
  • Trip hazards and an improved pedestrian path along the shop fronts.
  • Parking for people with a disability.

Evatt (2016)

Measures to improve access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Provision of additional seating, picnic tables and bike racks to improve amenity.
  • Creation of a public meeting space.
  • Repairs to damaged paving to eliminate trip hazards and improve accessibility.
  • New compliant footpath from the bus stop to the shops.

Florey (2016)

Measures to improve amenity, lighting, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Upgrade to lighting where required.
  • Upgrade disability parking to current standards.
  • Provision of additional seating, picnic tables and bike racks to improve amenity.
  • Repairs to and replacement of damaged paving to eliminate trip hazards and improve accessibility.
  • Removal of existing trees in poor condition and replacement with new trees to provide shade and improve amenity.

Hughes (2016)

Measures to improve amenity, lighting, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Upgrade to lighting where required.
  • Upgrade disability parking to current standards.
  • Provision of additional seating, picnic tables and bike racks to improve amenity.
  • Repairs to and replacement of damaged paving to eliminate trip hazards and improve accessibility.
  • Removal of existing trees in poor condition and replacement with new trees to provide shade and improve amenity.

Kambah (2016)

Measures to improve amenity, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Access to the shop fronts and childcare centre with a new pathway, ramp and stairs.
  • More useable central community gathering space.
  • Parking for people with a disability.
  • Safety and amenity with new seating, drinking fountain, bicycle racks and landscaping.
  • Main car park entry.

Rivett (2016)

Measures to improve amenity, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Improved access from the bus stop to the shops with installation of a new pathway, ramp and stairs.
  • Improvements to the safety and amenity of the centre with upgrades to paving and seating.
  • Access from the Burrangiri Aged Care facility to the shops.

Torrens (2016)

Measures to improve amenity, lighting, access and safety were identified and prioritised. Works included:

  • Upgrade disability parking to current standards.
  • Provision of additional seating, picnic tables and bike racks to improve amenity.
  • Repairs to and replacement of damaged paving to eliminate trip hazards and improve accessibility.
  • New trees to provide shade and improve amenity.

Charnwood (2015)

  • A new community gathering space with sculptural seating elements.
  • Increased footpath in front of the shops.
  • New signage at the corner facing Tillyard Drive.
  • New lighting in the car park and along the pedestrian path adjacent to the shops.
  • New seating, bike racks, bin and drinking fountain.
  • New trees and landscaping.

Griffith (2015)

  • Improvements to the artwork and paving, and removal of trip hazards.
  • Improvements to the parking for people with a disability.
  • Additional bike racks, a new drinking fountain and bins.
  • A new handrail on the steps leading to the shops.
  • New lights along the footpath at Throsby Crescent.
  • Cleaning of the shade structure.

Theodore (2015)

  • A new community gathering space in front of the shops.
  • A new shade structure, picnic table and seating.
  • New bike racks and community noticeboard.
  • Improved lighting and parking for people with a disability.
  • New landscaping improved stormwater drainage treatments.

Chapman (2015)

The Chapman shop upgrade helped revitalise the area, providing locals and traders with a safer, more accessible and attractive centre. It included:

  • a new community gathering space with views across to Black Mountain and a picnic setting and shade structure
  • new street furniture such as seats, a drinking fountain, picnic setting and shade structure, bike racks and bins
  • significant improvements to pedestrian access in and around the shops
  • improvements to car park safety and parking for disabled people and new lighting for better security
  • more trees and drought tolerant shrubs
  • new signage to identify the centre to passing traffic
  • visibility has been improved to the shop fronts from Perry Street.

Farrer (2013)

  • New lighting to enhance security.
  • New street furniture including seats and bins.
  • Drinking fountains.
  • Landscaping works, including the planting of shady trees and garden beds.
  • Upgrades to paving and lighting to improve pedestrian access.
  • Improved stormwater drainage.
  • Improved parking facilities.
  • Community artworks.

Red Hill (2013)

  • New paving, seating, street lighting and bins.
  • Drinking fountain.
  • Planted garden beds.
  • Improved drainage and car parking layout.
  • A feature a large steel sculpture of Mr La Perouse.
  • A new Red Hill Shops sign.
  • A new timber deck.
  • Concrete steps and pavements leading up to the shops.

Waramanga (2013)

  • New lighting to enhance security.
  • A new retaining wall and paving around the shops and car park area.
  • New street furniture including seats and bins.
  • A drinking fountain.
  • Bike racks.
  • Landscaping works, including the planting of shady trees and garden beds.
  • An access ramp and parking for people with disabilities.
  • Widened footpath beside the medical centre.
  • Improved stormwater drainage.
  • Improved parking facilities.
  • New toilet blocks.
  • Community artworks.

Scullin (2012)

The Scullin shops refurbishment made a significant contribution towards improving access, amenity, safety and security for patrons and traders. Works included:

  • improved pedestrian and vehicular access
  • improvements to the car parking areas
  • more generous and uncluttered pavements
  • new lighting and street furniture
  • a new shade structure and picnic tables
  • community gathering space with seating walls and play sculpture
  • a new accessible toilet
  • landscaping to improve amenity.

Ainslie (2010)

The Ainslie shops upgrade has improved shop access and amenity. Works included:

  • improved stormwater management
  • improved parking arrangements
  • lights to enhance safety and security
  • improvements to pathways to allow easier movement around the shops, especially for those with impaired mobility
  • new sculpture play space and toilet amenities
  • shelter to the central laneway
  • new pathways installed at Wakefield Gardens and reinstatement of some of the lost heritage planting
  • new trees planted in and around the new play space and parkland for shade
  • new artwork developed which reflects the distinctive Ainslie community
  • interpretive signage installed which reflects the important heritage of the Ainslie area.

Lyons (2010)

The Lyons shops upgrade provided a significant revamp including:

  • lights to enhance safety and security
  • public noticeboard
  • landscaping including trees and drought tolerant shrubs
  • footpath connecting the shops to the bus stop
  • kerb ramps and wider paving adjacent to the shop fronts
  • seating wall, drinking fountain and street furniture in the courtyard
  • public artwork
  • an additional disabled car space.
The ACT Government is committed to improving the accessibility of web content. To provide feedback or request an accessible version of a document please contact us or phone 13 22 81.

We acknowledge the Traditional Custodians of the ACT, the Ngunnawal people. We acknowledge and respect their continuing culture and the contribution they make to the life of this city and this region.